Udgivelser af Casper Aaen

Af: Rie Larsen, Esben Houborg, Mads Uffe Pedersen, Casper Aaen

Psykisk sårbarhed fylder i hverdagslivet for mange mennesker og optræder ofte sammen med brug af rusmidler. En betragtelig andel, der diagnosticeres med en psykisk lidelse, såsom angstlidelser, depressive tilstande, bipolar lidelse, PTSD, ADHD og skizofreni, har også rusmiddelrelaterede problemer. For at kunne møde og hjælpe de mennesker, der oplever psykisk sårbarhed og samtidig har et problematisk brug af rusmidler, er der brug for at kigge på de bagvedliggende årsager til sammenhængen og de udfordringer, der kan følge med. Det er afgørende, at vores støtte- og behandlingssystem indrettes, så mennesker, der lever med både psykisk sårbarhed og rusmiddelproblemer, gribes og modtager den nødvendige og relevante hjælp i tide. Bogen stiller gennem 10 bidrag skarpt på spændingsfeltet mellem psykisk sårbarhed og rusmiddelbrug og søger at nuancere mange af de sammenhænge, der træder frem i både forskning og praksis. Bogen er tiltænkt alle, der oplever, møder og arbejder med psykisk sårbarhed og rusmidler inden for forebyggelse og behandling.

Køb bogen nu: klik her

DAT i KABS Stjernevang

KABS Stjernevang

Dette er en Podcast-serie om færdigheder i Dialektisk Adfærdsterapi (DAT).
DAT beskæftiger sig med færdigheder inden for Opmærksomhed (Mindfulness), Hold-ud, Følelsesregulering og Relationer.
Lyt med og bliv klogere!
Lyt i Apple Podcasts: klik her

Grundbog i grundkognitiv terapi

Første del giver en nuanceret indføring i de kognitive metoder. Med forankring i den kognitive model kortlægges terapiens stadier, miljøterapi, klassiske, transdiagnostiske og nyere metoder, bl.a. skemafokuseret terapi, ACT og dialektisk adfærdsterapi (DAT). Anden del omhandler de kognitive metoder i praksis.

FORUDBESTIL NU

Grundbog i kognitive metoder redigeret af Irene Oestrich.

De kognitive metoder har over de seneste årtier vundet stort indpas i psykologisk og psykiatrisk behandling over hele landet. Metoderne har udviklet og forgrenet sig – og den terapeutiske effekt er dokumenteret videnskabeligt. Kognitiv adfærdsterapi(KAT) er en af de mest udbredte psykologiske behandlingsmetoder – både herhjemme og internationalt – og er anbefalet som førstevalg i de vejledende guidelines for psykoterapi.

GRUNDBOG I KOGNITIVE METODER giver grundig viden om kognitiv adfærdsterapi, men også indsigt i hvordan mennesker med psykiske lidelser reagerer, og hvordan man som terapeut griber det praktisk an og overvinder barriereri den psykologiske behandling. Bogen beskriver centrale aspekter af arbejdet med KAT, herunder: det vigtige ligeværdige samarbejde, modstand i terapien, medicin, særlige psykiske lidelser, organiseringen af kognitive behandlingsmiljøer, sundhedspersonalets tilgang og evidens.

Grundbogens første del giver en nuanceret indføring i de kognitive metoder. Med forankring i den kognitive model kortlægges terapiens stadier, miljøterapi, klassiske, transdiagnostiske og nyere metoder, bl.a. skemafokuseret terapi, ACT og dialektisk adfærdsterapi (DAT). Anden del omhandler de kognitive metoder i praksis – særligt i psykiatrien og andre behandlingsinstitutioner. De fleste psykiske problemer beskrives, herunder personlighed og personlighedsforstyrrelser.

GRUNDBOG I KOGNITIVE METODER henvender sig til tværfaglige behandlere, studerende og professionelle, der arbejder med kognitiv metode i teori og praksis. Den er skrevet i et let tilgængeligt sprog med fokus på praksis og indeholder et væld af cases og let anvendelige arbejdsark.

Om forfatteren:

Irene Oestrich er cand.psych.aut., ph.d., adj. professor, specialist i kognitiv psykoterapi og supervision. Hun har arbejdet i psykiatrien i 45 år og er leder af Center for Kognitiv Terapi ApS. Irene Oestrich er pioner inden for det kognitive psykoterapeutiske felt og har været medstifter af Selskab for Adfærds- og Kognitiv Terapi. Hun er forfatter til en lang række bøger og artikler, aktiv foredragsholder og underviser på kurser, workshops og ved arrangementer for professionelle behandlere.

Grundbogen indeholder desuden bidrag af følgende specialister:

  • Sebastian Swane, speciallæge i psykiatri
    Kapitel 5: Skematerapi
  • Lasse M. Schmidt, speciallæge i psykiatri
    Kapitel 6: ACT
  • Casper Aaen, psykolog og specialist i voksenpsykoterapi
    Kapitel 7: Dialektisk adfærdsterapi
  • Kasper Thybo, speciallæge i psykiatri, overlæge & Jannik Bjerrum, speciallæge i psykiatri, overlæge
    Kapitel 8: Diagnoser og medicin
  • Tine Wøbbe, chefpsykolog, specialist og supervisor i psykopatologi og psykoterapi
    Kapitel 17: De svære psykotiske tilstande.

Helt i den beckske ånd indeholder bogen en systematisk gennemgang af den terapeutiske proces i forbindelse med kognitiv adfærdsterapi, herinder de indledende faser med indsamling af data og formulering af case samt en bred vifte af specifikke interventioner, der kan tilpasse den enkelte patient.
– Fra bogens forord af Judith S. Beck

Psykoterapeutiske tilgange til PTSD

Symptomer, undersøgelse og behandling

Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) er en sygdom, der kan opstå efter alvorlige, livs- eller sikkerhedstruende oplevelser. En del af den danske befolkning får PTSD på baggrund af fx vold, seksuelle overgreb, trafikulykker og i forbindelse med deltagelse i krig. Nogle søger behandling i den offentlige psykiatri, mens andre behandles i den private sektor af psykiatere, psykologer og psykoterapeuter.

Der er en stadigt voksende palet af behandlingsmuligheder til PTSD, og det kan som behandler være svært at vide, hvad forskellen er på de forskellige metoder, og hvilken man bør vælge ud fra hensyn til traumets art og evidens for effekt af behandlingen.

Bogen henvender sig til alle behandlere, der arbejder med PTSD. I hovedparten af bogens kapitler præsenteres de fremherskende psykoterapeutiske tilgange, herunder kognitiv adfærdsterapi, prolonged exposure, EMDR, somatic experiencing og psykodynamisk terapi. Bogen dækker desuden symptombillede, udredning, vurdering af komorbiditet, medicinsk behandling og mindre etablerede behandlingsmetoder som mindfulness, yoga, og internetbaseret behandling.

Bogen er skrevet af førende danske klinikere og forskere på området og giver en solid og klinisk relevant indføring i emnet.

Kom over dit livs traume – en selvhjælpsbog til mennesker med PTSD

PTSD-forsidePosttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) er en psykisk sygdom, der kan opstå efter voldsomme begivenheder, som man enten har været involveret i eller vidne til. Det kan fx være overfald, voldtægt, trafikulykker eller krig og naturkatastrofer.

Mange får bearbejdet oplevelsen af at have været i livsfare eller at have mistet kontrollen og lever videre uden mén. Men hos nogle sætter oplevelsen sig fast.

Har du PTSD, plages du af genoplevelser i form af billeder, tanker eller følelser om den traumatiske hændelse. Du vil typisk undgå tanker, ting, steder og personer, der minder dig om det, der skete, fordi det udløser angst, sorg, skyld og skam. Men sådan en undvigelsesmanøvre vedligeholder på længere sigt symptomerne på PTSD.

Jo mere du forsøger at undgå det, der giver ubehag, jo stærkere vil de ubehagelige følelser og angsten blive. I stedet skal du udsætte dig for de situationer, du er bange for på en tryg måde. Gør du det systematisk, vil ubehaget og angsten bliver mindre.
“Kom over dit livs traume” er en selvhjælpsbog til mennesker med mild til moderat PTSD.

Bogens metode er inspireret af den evidensbaserede PTSD-behandling ‘Prolonged Exposure’, der er udviklet af den amerikanske professor Edna Foa. Gennem bogens 11-ugers program vil du lære, hvordan du konfronterer symptomerne på PTSD på en systematisk og tryg måde. Du vil få konkrete anvisninger til, hvordan du kan bearbejde ubehagelige erindringer om traumet, så de ikke plager dig i hverdagen. På den måde vil du opleve færre symptomer.

Bogens første del beskriver mekanismerne bag PTSD, mens anden del guider dig gennem det 11 uger lange forløb. Derudover er der gode råd til dine pårørende. Også fagprofessionelle kan finde inspiration til nye måder at hjælpe klienter med PTSD på.

Lev med dine følelser

Bogen er både henvendt til personer med problemer med at håndtere svære følelser som angst, depression, vrede, skam og skyld. Det er en selvhjælpsbog for at hjælpe personer til at bedre kunne bearbejde eller regulere disse følelser.

Bogen er også rettet til professionelle som ønsker mere viden om, hvordan man kan hjælpe klienter med følelsesproblemer og undvigeadfærd fra problemerne. Der vil være meget viden og gode ideer som kan anvendes i den terapeutiske behandling.

*Alle bøgerne kan købes på Psykiatrifondens forlag www.psykiatrifonden.dk