Om selvskade & cutting

Om selvskade og cutting
Selvskade hos unge og voksne er blevet et mere udbredt fænomen. Det er ofte et symptom på, at personen har vanskeligheder med at håndtere følelser, konflikter, kritik og selvkritik. Selvskade handler om at påføre sig fysisk smerte for at blokere oplevelsen af psykisk smerte. Det handler om at ”skære psykisk smerte væk”.

Selvskade, selvdestruktivitet eller cutting gør det muligt for personer at håndtere vanskelige følelser, da personen altid kan påføre sig smerten ved hjælpe af knive, lightere, slå sig selv eller banke hovedet ind i væggen.

Når man skal stoppe med at selvskade, så handler det om at lære at kunne forstå sine følelser. Man skal lære at forstå, hvad følelserne vil fortælle en. Vrede følelsen kan handle om at føle sig dårligt behandlet af andre. Bange følelsen kan handle om at man er utryg og føler sig udsat for dårlig behandling af andre mennesker. Tristhed kan fortælle en, at man føler sig ensom, eller at man savner omsorg, intimitet og nærhed med andre mennesker. Skam følelsen kan fortælle en, at man synes man er utilfreds med sin egen indsats. Skyld følelsen er kan fortælle personen, at man føler man svigter sig selv eller ikke lever op til egne forventninger.

Hvis disse følelser bliver for voldsomme, så kan personen ikke føle at man mestre at håndtere disse, så kan selvskaden bliver en måde at ”fjerne følelserne” for en kortere tid. Selvskaden bliver i dette perspektiv en kortvarig lettelse fra følelserne. Men lettelsen er forvarig, da problemerne ikke er løst men skubbet ud i fremtiden.

Forebyg selvskade
Man skal prøve, hvis man får trang til selvskade at stoppe op. Dyp dit hoved i koldt vand. Lav 20 milde vejrtrækninger. Spørg sig selv: ”hvad føler jeg?. Derefter skal man prøve at spørge sig selv ”hvad vil følelsen fortælle mig?”. Følelsen har nogle vigtige informationer til dig. Lyt til informationerne og søge efter, hvad du har brug for. Det tager tid, men man lærer gradvist at finde ud, hvad ens behov er, hvornår man skal sætte grænser for andre mennesker og hvordan kan få mere glæde i livet.

Kursus for sundhedsprofessionelle
Det er derfor vigtig, at personen lærer at aflæse følelser og finde ud af, hvad de vil informere personen om. Dernæst handler det om at lære hvordan man håndtere de forskellige følelser. På Psykiatrifondens forlag www.psykiatrifonden.dk kan man købe bogen ”Lev med dine følelser” af Casper Aaen. Denne bog giver anvisninger til, hvordan man håndterer de forskellige følelser.